Historie Avondvierdaagse Terneuzen

De avondvierdaagse is opgericht rond 1960 door de gebroeders de Meijer. De naam van de club was toen Avondvierdaagse Terneuzen. De start was vanaf de voetbalkantine in Terneuzen, met toen maar een paar honderd deelnemers. Afstanden waren toen 5, 10 en 15 kilometer. Later is de start verplaatst naar basisschool De Golfslag in de bomenbuurt. Vanaf dat men de scholen ging benaderen voor deelname groeide het aantal enorm. In de jaren 70 is men destijds, om die reden uitgeweken naar sporthal "het Zwaantje"

close-up-runner-tying-shoelace

Toen voorzitter Bram de Meijer in 1976 kwam te overlijden is het voorzitterschap overgenomen door Nico Bijl. En is de vereniging van naam veranderd in Avondvierdaagse vereniging "Bram de Meijer".

In de "gloriejaren", begin van de jaren 80 waren er 3500-3600 deelnemers, op de laatste dag met de ouders en grootouders liepen er wel 4500 mee.

De 15 kilometer is later vervallen omdat er te veel werk in ging zitten voor het steeds kleiner aantal deelnemers op die afstand en het aantal vrijwilligers voor controleposten en toezicht (van verkeersregelaars hoorde je toen nog niet, dat deed de gemeentepolitie allemaal met inzet van de reservepolitie) ook toen al krap was. Deze mensen hielpen in Terneuzen en gingen zelf lopen in Zaamslag: in Terneuzen konden ze immers niet meelopen.... Dat hebben ze zo'n 5 jaar gedaan. 

DSC_3335

De samenkomst was jarenlang op wat nu het parkeerterrein van de scouting is, dat ook een ingang aan de Kamerlingh Onnesstraat had. In een stoet, vanaf dat terrein, via de Frederik van Eedenstraat, Bellamystraat en de Alvarezlaan ging men naar de sporthal voor de aankomst.

De start is in 2005 verplaatst naar Sportcentrum "Vliegende Vaart", het nieuwe sportcentrum ter vervanging van sporthal "het Zwaantje".

In 2006 zijn Nico en Ineke Bijl gestopt met de avondvierdaagse waarna de organisatie is overgenomen door vertegenwoordigers van de ZWB (Zeeuwse Wandelsport Bond) met name Rene Luijsterburg en Ko Verhelst.

Rene is in 2008 gestopt nadat het plaatselijk bestuur redelijk gestalte gekregen had. Ko Verhelst heeft als Vicevoorzitter de organisatie van 2009 geleid, waarna Theo van Deurzen in 2010 de voorzittershamer heeft overgenomen van de 6 koppige organisatie.

Op 11 maart 2010 is Nico Bijl helaas op 57 jarige leeftijd overleden.

In 2010 is gevierd dat de vereniging voor de 35e keer de avondvierdaagse heeft georganiseerd.

Logo Symplistic

Je wordt doorgestuurd

Je wordt doorgestuurd naar een andere pagina.